L’Esbart Egarenc del Social celebra el seu 60è aniversari amb un festival

Més de 150 dansaires de totes les èpoques es reuneixen sobre l’escenari del Teatre Principal

L’Esbart Egarenc del Social ha celebrat un festival de dansa catalana al Teatre Principal en motiu del seu 60è aniversari. Com en altres aniversaris, l’esbart ha comptat amb la participació de tots els seus grups actius com també d’exdansaires que han volgut ballar en aquesta ocasió, tot i no formar part del grup de veterans actius. Així doncs, l’espectacle ha comptat amb danses catalanes de totes les èpoques amb grups d’exdansaires que havien compartit escenari junts molt de temps.

Pel que fa al Cos de Dansa, ha presentat dos muntatges coreogràfics amb molt de color, intensitat, tècnica i espectacularitat. A la primera part l’esbart ha fet per segona vegada l’Airós de Xavier Bagà, després de ballar-lo la passada Festa Major. L’Airós s’inspira en les músiques que l’acompanyen; en primer lloc una masurca dansada per sis noies que hi aporten un caràcter graciós i elegant amb el moviment de les faldilles i els canvis de posició sobre l’escenari i després una melodia agitanada amb molta més força que pren forma a través dels galops i els dibuixos coreogràfics dels dansaires. Bagà va crear aquesta composició per l’Esbart de Dansaires de l’Orfeó Gracienc i es va estrenar el 1999 al Palau de la Música. El Cos de Dansa de l’Esbart Egarenc el va recuperar l’any 2015 però només la primera part. L’any passat ja el va presentar tot sencer.

A la segona part el Cos de Dansa ha tancat l’actuació amb A València Festa! Un dels muntatges més ambiciosos del repertori del grup que l’Esbart Egarenc va estrenar el 1986 amb coreografia de Joaquim Navarro. A València Festa! compta amb sis peces: el Bolero, molt elegant i ple de presència, les dues Jotes, enèrgiques i amb molt de moviment, el Pas a Dos, una deliciosa miniatura difícilment classificable, les Castanyetes, una dansa molt tècnica on les timbales i les castanyoles són les protagonistes i la Gran Jota, una explosió d’energia que acaba amb un dels finals més impressionants que pot mostrar un esbart sobre l’escenari.

El grup Juvenil també ha presentat un muntatge molt destacat com és Mediterrània de David Camañes, estrenat el 2009 a la cloenda del 50è aniversari de l’Esbart Egarenc amb música de Maria del Mar Bonet i tres peces de dansa inspirades en els moviments del mar i la música d’aquesta cantautora.

En els parlaments la presidenta, Laia Miranda ha recalcat la importància de tots els que han passat per l’Esbart Egarenc i de com han preservat la dansa catalana a la ciutat. També hi ha hagut un moment per recordar a dues figures importants en la cultura popular terrassenca com Josep Rull i Lluís Puig. Ricard Figueras, president de l’entitat, no ha pogut assistir a l’acte però ha donat les gràcies a l’Esbart per formar part del Social i l’ha felicitat pels 60 anys. Carles Masjoan, president de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, ha recalcat l’alegria dels dansaires sobre l’escenari. Amadeu Aguado, regidor de Cultura i Tinent D’Alcalde, ha recordat els inicis de l’Esbart i la seva creació.

El festival com sempre ha tingut la participació dels grups infantils: l’Espartdenya Groga, l’Espardenya Blava i l’Espardenya Verda. En total uns 150 dansaires han passat per sobre l’escenari.

Compartir